Produktdata
Destilleret: 2016
Tappet: Januar 2020
Størrelse: 50 cl
Alkohol: 50% ABV
En epoke er slut med denne endelige udgivelse af Staunings populære rug whisky, Stauning Rye - Januar 2020. Hvad Stauning finder på i fremtiden melder historien ikke noget om. Men, lad os fokusere på denne frigivelse, så længe vi venter på nyt.
Staunings Rye whisky er destilleret to gange på deres kobber pot stil og den består af udelukkende maltet byg og rug. Som Stauning Whisky selv skriver det, så er det rugbrød i flydende form.
Denne whisky blev destilleret i 2016 og flasket i januar 2020 - fadlagringen er foregået i nye amerikanske egetræsfade.
Historie
Historien om destilleriet Stauning og dets Whiskyer er en dansk succeshistorie som få andre, og Stauning Rye er et blændende eksempel på, hvad det er, der har gjort det lille destilleris produkter så eftertragtede, at hver ny udgivelse er et tilløbsstykke.
I nogle år har den kaldt sig Young Rye, men nu er den ved at smide hvalpefedte hvorefter det lille tillægsord er blevet visket bort. Som navnet også lader forstå, er der tale om en Whisky fremstillet på rugmalt samt en mindre andel bygmalt. Kornet er fra marker, der omgiver Stauning, og er maltet på gulv og herefter destilleret på små kobber pot stills opvarmet via åben ild. Efter destilleringen har Whiskyen lagret på nye amerikanske fade af hvid eg i 3 til 4 år, inden den blev nedvandet til i dette tilfælde 50% alkohol og tappet på flaske i juni 2019 uden brug af hverken koldfiltrering eller tilsætning af farve.
Netop rugmalten gør Rye til noget særligt i whiskyverdenen. Rug er en vanskelig råvare at håndtere og endnu vanskeligere er den, når den er maltet. Men når det lykkes, som tilfældet er med Staunings Rye, opnås noget ganske særligt. I næsen fornemmes således tydeligt rugen, som snart genkendes som duften af friskbagt rugbrød. Derudover er duften rig på noter af karamel, vanilje, kanel og ristet eg. Egefadene har afgivet masser af farve og smag, så Rye fremstår som en fyldig Whisky - varm og venlig - men stadig ikke uden friskhed. Fedmefuldt krydret virker den betydeligt ældre, end aldersangivelsen på flasken tilsiger, og associationer til karamel, vanilje, lakrids, peber, tørret frugt, æble og egetræ trænger sig på.