Himanthalia elongata tang - også kendt som havspaghetti - findes i det nordøstlige Atlanterhav. Det er derfor den helt naturlige og basale ingrediens i denne fantastiske færøske gin, som har en helt distinkt mild og maritim aroma. Det er virkelig en velsmagende og aromatisk oplevelse.
Tang er en meget bæredygtig ”botanical”, da der er rigeligt omkring øerne midt i det nordlige Atlanterhav. Sammen med tang indgår også rabarber og andre lokale ”botanicals” fra de smukke øer i den nordlige del af kongeriget.
Faer Isles Distillery
Faer Isles Distillery er et af de nordligste destillerier i verden. Det ligger på de smukke og stormfulde Færøerne, der er omgivet af de varme strømme i Nordatlanten.
Destilleriets placering er valgt på grund af de helt unikke klimatiske forhold, hvor det salte og fugtige klima skaber ideelle betingelser for modning af whisky. Imidlertid er det ikke udelukkende whisky som der er fokus på. Også gin og akvavit er på plakaten her på de smukke grønne klippeøer, hvor de specielle grønne planter, giver mulighed for en helt unik smagsudvikling. Destilleriet har især eksperimenteret med forskellige lokale typer af tang, som er en meget bæredygtig ingrediens, og som der findes i overflod i havet omkring øerne.
Det stormfulde og salte klima der findes på Færøerne, danner de perfekte rammer for modning af whisky. Whiskyfadene bliver lagret i de traditionelle tørrehuse ”opnahjallur”, der igennem århundreder har været brugt til at præservere, og fermentere kød og fisk. Dette sikrer maksimal eksponering mod den salte vind ”gjóstur”.
et i Skotland, bare mere fugtigt, mere saltet og med mere stabile temperaturer. Dette er perfekt til modning af whisky i tønder.
Whisky- og ginentusiaster har lagt grundstenen
Faer Isles Distillery er stiftet af de lokale whisky- og ginentusiaster, der i sin tid også startede øernes første whiskybutik. Projektet så dagens lys efter at den lokale lovgivning i 2017 åbnede op for fremstilling af spiritus på øerne. Efter 2 års eksperimenter med lokale urter og tang, samt udvikling af forskellige opskrifter tog projektet rigtig fart. I 2019 blev der samlet en gruppe af investorer, og sidenhen har crowdfunding sikret, at der i dag er 1100 stiftende medlemmer og 637 aktionærer. Projektet har en rådgivende bestyrelse bestående af, kompetente folk fra 5 forskellige lande, med forskellige kompetenceområder i branchen.
Produktionen startede i 2021
I 2021 startede Faer Isles Distillery den kommercielle produktion. De mange fade fyldes op med produktionen fra de store 6000/3600 liters anlæg fra Speyside Copper Works i Skotland. Disse to anlæg producerer hhv. 600.000 liter 43% gin, og 400.000 liter ren alkohol om året. Dog er anlæggets max kapacitet ca. 5 gange så stort.
Det nuværende og det kommende destilleri
I byen Kvívík er der blevet opkøbt 24.000 m2 jord, hvor der i foråret 2022 skal bygges en række oprindelige ”opnahjallar” og en gård. Her skal der være plads til lagringen af whiskyen, samt til dyrkningen af de lokale botanicals så som kvan, færøsk rabarber og enebær. Dette er blot første etape af den store plan med at opbygge et helt nyt destilleri.
Indtil da har Faer Isles Distillery til huse i byen Vestmanna, i en nyrenoveret bygning med plads til produktion, lager og besøgscenter.
Dette fantastiske foretagende er et autentisk projekt, med fokus på lokale råvarer samt bæredygtighed og entusiasme. Ambitionerne er store, og Faer Isles Distillery’s ambitioner er at markere sig i toppen indenfor ”craft spirits” i verden.