Taylor's laver verdens bedste Vintage-portvine. Basta. Huset har specialiseret sig inden for typerne Late Bottled Vintage og Vintage, og det smages tydeligt.
Det er en elegant portvin med dyb rubinrød – næsten sort-lilla – farve. Fyldig duft af blommer og vilde bær med noter af muskatnød, anis, kakao og vilde urter samt et diskret strejf af citrus og vanilje. Den har en utrolig intens og fyldig, men samtidig fløjlsblød frugtsmag, kraftige og velintegrerede tanniner samt en lang og behagelig eftersmag med masser af saft og kraft.
Denne harmoniske portvin er særdeles velegnet til desserter, valnødder, tørrede abrikoser, figner, smagsfulde oste eller som et glas efter et godt måltid mad.
Om Vintage Port siges der, at den er drikkelig efter 4-5 år, men at den først virkelig kan nydes efter 15-20 år.
Pga. det naturlige depôt, der er i Vintage Port, skal man huske at lade flasken stå oprejst i 48 timer, inden man åbner den – på den måde falder bundfaldet til bunds. Derefter bør man forsigtigt dekantere portvinen, således at bundfaldet bliver i flasken. Portvinen er klar til servering 2-3 timer efter dekanteringen – og bør drikkes inden for 24 timer efter åbningen.
Vargellas' karakter
Det er en meget elegant portvin med intens, næsten sort-lilla farve, fyldig duft af solbær og vilde bær med noter af lakrids, sirup og vilde urter, samt et diskret strejf af vanilje. Den har en utrolig intens og fyldig, men samtidig fløjlsblød smag, kraftige tanniner samt en lang og behagelig eftersmag med masser af saft og kraft.
Hvad er vinen velegnet til?
Vargellas nydes rigtig godt alene efter et godt måltid eller sammen med fyldige oste, nødder, tørrede frugter eller fin mørk chokolade. Den vil også være fremragende til risalamande.
På grund af det naturlige bundfald (depôt), der er i en Vintage-portvin, skal man huske at lade flasken stå oprejst i 48 timer inden man åbner den - på den måde falder bundfaldet til bunds. Derefter bør man forsigtigt dekantere portvinen, således at bundfaldet bliver i flasken. Portvinen er klar til servering 2-3 timer efter dekanteringen - og bør drikkes inden for et par døgn efter åbningen.
Om producenten
Firmaet Taylor's - eller Taylor, Fladgate & Yeatman, som det helt korrekt hedder - er over 300 år gammel. Det gør således Taylor’s til et af de ældste portvinshuse i verden, og på mange måder er historien om Taylor’s dermed også historien om selve portvinen.
Historien tager sin begyndelse i 1692, da Job Bearsley – en engelsk handelsmand – ankommer til Portugal. Meget lidt vides med sikkerhed om firmaets grundlægger, men 1744 købte Job Bearsleys barnebarn, Bartholomew Bearsley – som den første engelske vinimportør – en ejendom i Douro-dalen. Om end det var et dristigt køb, gav det familien Bearsley den store fordel, at de kunne opbygge gode relationer til de lokale vinmagere – og dermed få adgang til deres bedste vine.
Taylor’s ejer faktisk – den dag i dag – stadigvæk ejendommen, som man har valgt at minde på Taylor’s First Estate Reserve Port.
Taylor's er et personligt ejet familiefirma, som er fuldstændig uafhængigt – med hovedsæde i Vila Nova de Gaia. Her afskibes portvinene, som eksporteres til mindst 54 lande verden over - derudover sælges portvinene selvfølgelig også i Portugal.
Druerne til portvinene fra Taylor's dyrkes i Douro-dalen på Taylor's egne tre vingårde; Quinta de Vargellas, Quinta de Terra Feita og Quinta do Junco.