Baggrundsviden om Ruby portvin
Velkommen til det første blogindlæg i en længere serie om portvin her på vinhandel.dk.
Der findes grundlæggende to forskellige typer portvin - Ruby og Tawny.
Ruby portvin kommer fra en enkelt årgang og tappes på flaske inden for to til tre år efter produktionen. Ruby portvin lagrer efterfølgende videre i flasken og kan i nogle tilfælde gemmes over en lang årrække.
Ruby portvin findes i tre forskellige typer, der har forskellig lagringstid, smag og lagringspotentiale.
Ruby portvin:
Denne type portvin er den helt klassiske Ruby portvin, der kommer fra en enkelt årgang. Her lagres portvinen i 2 til 3 år på store egetræsfade, inden den kommer på flaske. Portvinen er drikkemoden allerede når den kommer på flaske og anbefales ikke at gemmes over en længere årrække.
Hos Vinhandel.dk kan du blandt andet få den lækre Taylor’s Fine Ruby Port. Det er en flot portvin, der har en dyb rubinrød farve med en intens og frisk duft af modne bær. Smagen er særdeles fyldig og frugtig med en yderst behagelig eftersmag. Servér denne flotte portvin lettere afkølet til søde desserter eller til alle sammens julefavorit - ris à la mande.
Læs også om baggrundsviden ift. Tawny portvin
Late Bottled Vintage (LBV):
Portvinen, der oftest bliver omtalt som LBV, ligger 4 til 6 år på fad, inden den tappes - altså længere end en klassisk Ruby portvin. LBV portvin er klar til servering efter den er blevet tappet på flaske, men kan have et lagringspotentiale op til 20 år eller mere.
Prøv for eksempel den yderst frugtige Klassen LBV 2014. Den har alle de klassiske LBV-egenskaber - den har en dyb rød farve og en sødmefuld duft af frugt, bær og kakao. Smagen er rund og behagelig sødme med en lang og elegant eftersmag. Servér denne LBV ved 14-16°C efter maden eller til søde desserter og kager.
Vintage Port:
Vintage portvin er den type Ruby portvin, der har det bedste lagringspotentiale. Vintage portvin bliver deklareret af de portugisiske myndigheder. Vinen bliver lagret, næsten ens med klassisk Ruby portvin, lagret 2 til 2½ år på egetræsfade, inden den kommer på flaske. Vintage port bliver kun produceret i de bedste årgange, hvilket betyder, at vinen har et stort lagringspotentiale og bliver kun bedre med årene. Derfor bør Vintage portvin ikke drikkes alt for ung. Portvinen kan med fordel gemmes i mindst 10 år, men bliver ikke værre af at blive gemt i 20, 30, 40 eller 50 år. Vintage Port bør altid dekanteres før servering, idet der vil være bundfald i flasken, afhængigt af hvor gammel vinen er. Jo ældre, jo mere depot samler der sig i flasken.
Vinhandel.dk har et bredt udvalg af fantastiske Vintage portvine. Prøv for eksempel Vista Alegre Vintage 2017. Denne årgang menes være én af de bedste årgange i portvinens historie og er derfor et perfekt valg, hvis du ønsker at gemme portvinen og opleve dens fantastiske lagringspotentiale. Portvinen kan drikkes allerede nu og er en perfekt ledsager til kraftige modne oste, men selvfølgelig også til alverdens søde desserter som for eksempel chokoladekage. Husk, at Vintage portvin skal drikkes samme aften, da den ikke kan lukkes og gemmes efter dekantering.
Hvis du dog har lyst til en verdensklasse portvin, som du allerede nu kan åbne ved særlige lejligheder, er Taylor’s Vintage 2009 et oplagt valg. Dette er en portvin med masser af saft og kraft. Farven har flotte, dybe lilla nuancer med en eksotisk duft af sorte bær, violer og roser. Smagen er kraftig og koncentreret, dog med en elegant og balanceret frugtsmag med en lang og behagelig eftersmag. Den er særdeles velegnet til søde desserter eller som et glas efter en god måltid.
Baggrundsviden om Ruby portvin