"Machrie Moor Cask Strength" kom på markedet i 2014. Det er en lækker medium røget maltwhisky med masser af destillerikarakter.
Siden 2004 har Lochranza destilleriet hvert år destilleret en lille mængde maltwhisky, hvor byggen er peated til et niveau mellem 14-20 ppm. I de seneste år helt på til 50 ppm.
Machrie Moor Cask Strength har et "peating level" på 20 ppm.
En lækker Single Malt med en "muskuløs næse" med røg, træ og en umiskendelige dejlig aroma af tørv og frisk ananas. Bag det grove førstehåndsindtryk finder man mere sarte noter af pære og Arrans altid tilstedeværende citrus-tone. Med en lille dråbe vand udvikler smagens sig med masser af frugttoner bl.a. i retning af hindbærsyltetøj. Den dejlige konstante rygrad af tørv og røg er omdrejningspunktet i denne robuste dram. Eftersmagen er dvælende med kraftige noter fra lagringen på Bourbonfade. Det giver noter af vanilje og de klassiske maritime Arran toner.
Whiskyen er opkaldt efter en mystisk og forblæst tørvmose på vestkysten af Arran (Machrie Moor). Blandt stensætningerne ved mosen, der er tilbage fra Bronzealderen, findes en sten med et udhugget hul. Ifølge legenden skulle den legendariske kriger Fingal have bundet hans foretrukne hund Bran til denne sten.
Destilleriet
Efter mere end 150 års fravær, kom den legale destillation tilbage til øen Arran i 1995, da Isle of Arran Distillers destillerede de første dråber på Lochranza destilleriet kl. 14.29 den 29. juni 1995. Det sidste legale destilleri på Arran lukkede i 1836. Det var beliggende sydligt på øen i Lagg.
Det ualmindelige smukke Lochranza Distillery er beliggende i landsbyen af samme navn på den nordvestlige spids af Arran. Whiskyen fra destilleriet modner på destilleriets egen grund i nogle helt unikke omgivelser. Whiskyen lagres overvejende på sherry- og bourbonfade.
Klimaet på Arran forcerer modningen, og whiskyen fra Arran betragtes som den hurtigst udviklende i hele Skotland. Dette skulle efter sigende skyldes den varme Golfstrøm, der passerer destilleriets lagerbygninger.
Vandet til destilleriet er hele virksomhedens livsnerve. Det kommer fra Loch na Davie kilden, der er den reneste naturlige kilde i hele Skotland.
Whiskyen fra destilleriet tappes uden kuldebehandling og filtrering, og der tilsættes ikke farve af nogen art. Det er de rå dråber, udviklet af den rene natur på øen Arran.
Isle of Arran Distillers er fortsat et af de få privatejede destillerier i Skotland. Det drives af et meget erfarent team. I spidsen står distillery manager, James MacTaggart, der har over 40 års erfaring med whiskyproduktion.
Siden 1995 er destilleriet flere gange blevet anerkendt for sin dynamiske kraft i skotsk whiskyindustri. I 2007 blev Arran udnævnt som "Scottish Distiller of the Year" i Whisky Magazine. I 2005 vandt destilleriet "The Queens Award for Enterprise", som er den største og vigtigste hædersbevisning for erhvervslivet i hele Storbritannien.
Det seneste "skud på stammen" hos Isle of Arran Distillers, er det helt nye LAGG distilleri, der er kommet i produktion i 2019. Det ligger på øens sydspids, og her produceres maltwhisky, som næste kan betegnes, som en kontrast til destilleriet i Lochranza. Whiskyen fra LAGG bliver røget, barsk og en total modsætning til den bløde og meget elegante whisky, som produceres nordpå. Vi må endnu vente nogle år, inden dråberne fra LAGG bliver til rigtig whisky.