Champagnen Anecdote fra Moussé Fils er en fin og finurlig Blanc de Blancs champagne. Den er lavet udelukkende på Chardonnay og blev fremstillet ved mikrovinificering af druer fra "Les Varosses" i Cuisles.
Den er krystalklar og brister med florale aromaer. Smagen er vidunderlig frisk og viser de flotte aromaer fra terroiret i Cuisles. Eftersmagen er lang og behagelig.
Et super valg som aperitif, men er også udsøgt til grillet fisk eller desserter med gule frugter.
Anecdote kan nydes nu, men kan også lagres 3-4 år endnu!
Producenten
Familien har boet ved Marne floden siden 1629 og har produceret champagne under eget navn siden 1923. Familien har været vinbønder i 12 generationer og skabt unikke champagner i de sidste fire.
Eugène Moussé var træt af de evigt skiftende priser på druer og af hans afhængighed af de store huses opkøbere, så han var en af de to første til at vinificerer sin egen champagne i den daværende kanton, i dag Dormans-Paysages de Champagne.
Eugène og sønnen Edmond blev i 1943 deporteret til koncentrationslejren Neuengamme i Tyskland under anden verdenskrig, hvor Eugène døde i 1945.
I 1976 begyndte Jean-Marc, Edmonds søn, at hjælpe til i produktionen og begyndte en økologisk omlægning, i 1990 blev en helt ny presse installeret og i 2009 startede Cédric, Jean-Marcs søn, som i dag driver huset.
Efter renoveringen leveres elektriciteten af solpaneler på taget af vinkælderen. For at opbevare champagnerne ved 12,5 grad konstant hele året, benyttes et 130 meter langt rørsystem, der er gravet 4,5 meter ned hvor jorden har den rette temperatur hele året. Herefter blæses luften i rørsystemet ind i kælderen, som derved opnår den helt rigtige temperatur hele året. Pumpen der driver rørsystemet er selvfølelig også drevet af solpanelerne på taget.
Moussé Fils vinmarker ligger placeret ved fire landsbyer, der alle er beliggende på den samme bjergskråning. Går man en tur i disse vinmarker lægger man med det samme mærke til de planter, der vokser imellem vinstokkene. Planterne er såkaldte ”offer planter”. De angribes af meldug, der ellers ville angriber selve vinplanterne, og er således med til at beskytte vinplanterne. Moussé Fils pløjer under sine vinranker hvert år, hvorefter jorden optager næring efter pløjningen. Efter marken er blevet pløjet spredes en kompost bestående af planter, der vokser i udkanten af Moussé Fils’ marker. Dette erstatter brugen af pesticider i jorden samt beskytter mod meldug.
Moussé Fils er en mester i at dyrke Pinot Meunier-druen. Det kan smages i alle husets champagner, hvilket det klart anbefales at man efterprøver personligt.